2010. december 1., szerda

A Cukorsüveg hegy - ahonnan a legszebb Rio de Janeiro

Gránit és kvarchegy, formája mint a cukorsüveg és két lépésben, azaz felvonóval juthatunk fel rá. Előbb a 224m magas Urca hegyre vitt fel az olasz rendszerű  kabinos, üvegablakú libegő. Itt üdvözlő koktél várt bennünket. Izlés szerint választhattunk a jellegzetes brazil alkoholos caipirinha (nádcukor pálinka=cachaca + zöld citrom + cukor + jég) és különböző gyümölcskoktélok, víz, sör közül. Közben a várost csodáltuk.
Helikopteres városnéző kirándulások indulnak innen. Szabadtéri színházi előadások, koncertek színhelye is. Mi most ezeket kihagytuk és tovább mentünk a felvonóval a második hegyre a helyiek megnevezése szerint a Pao de Acucar hegyre.
Ez az a hely, ahonnan beláthattuk a várost, ahogyan beépítették a tengerpartot és a hegyek közötti területeket a gyarmatosítástól napjainkig.
Sűrű esőerdő, tengerparti luxusszállók, lakóházak, irodaházak, szegény negyedek azaz favellák, a gyarmatosítási időkben felépített koloniál, szecessziós és még sokféle stílus jegyeit viselő régebbi épületek váltogatják egymást.






Be kellett látnunk, amit már sokszor olvastunk, hogy Rio de Janeiro az ellentétek városa. 
Széles sugárutak, keskeny utcák mind-mind megtalálhatók egymás szomszédságában.
A fényűző strandok Copacabana, Ipanema, Leblon látványa onnan fenntről annyira lenyűgözött, hogy alig hittük el, hogy mi éppen onnan indultunk a mai városnézésre.

3 megjegyzés:

sevike írta...

Mesés tájak. Jólesik olvasni a szép meséket.

Sipos Feri írta...

Őszinte érdeklődéssel követem fényképes, jól dokumentált útleirásotokat. Ügyesek vagytok !

Unknown írta...

Nemsoka ott leszek 😎